zandpoortvest 10
be 2800 mechelen
t +32 15 336 336
m (b) +32 478 811 441
m (d) +32 475 477 478
Short movie Johan Creten | Quarantaine by Gerrit Schreurs | 7 min:
In the Summer of 1991, Johan was invited to spend time in the Villa Saint Clair in Sète, South of France, while the world was battling another pandemic. It was during this time that Johan worked on some of his first "Odore di Femmina" torsos.
This experimental short film by Gerrit Schreurs, entitled "...En Quarantaine," tells a very personal and hopeful story, and hopes to cope with loss and life.
Museum Beelden aan Zee, Den Haag,
01.06 - 23.09.2018
Under the title Naked Roots museum Beelden aan Zee will display a selection of fifty sculptures in clay and bronze, many of which are monumental, by the Belgian artist Johan Creten. With both earlier and more recent work, this exhibition provides the visitor with the opportunity to gain a broad overview of his rich oeuvre. The symbolic title refers not only specifically to the basis of Creten's sculptures, but also to more general themes such as origins, the place of the individual in history, and human relationships.
NEW FILM | BEKIJK DEZE nieuwe FILM
Johan Creten, The Price of Freedom, 2015/2016, gepatineerd brons, verloren was techniek, 142 x 194 x 59 cm, ed. 2/7
Fragonard, Monet, Cézanne, Klimt, Klee, Picasso ou encore Matisse. Les plus grands artistes ont célébré le jardin et transformé, grâce à leur talent, cet espace clos en un monde de liberté et d'imagination. Ils ont ainsi donné naissance à certains des chefs-d'œuvre de l'histoire de l'art. Le Grand Palais les réunit dans une exposition hors-norme, qui retrace, de la Renaissance à nos jours, six siècles de création autour du jardin. Peintures, sculptures, photographies, dessins, installations, environnements sonores et olfactifs nous entraînent dans un voyage immersif et poétique. Une promenade « jardiniste » unique qui fait résonner l'appel du printemps.
Exposition organisée par la Réunion des musées nationaux – Grand Palais
Artikel in H ART van 17 nov 2016
photo Guillaume Ziccarelli
photo BdL
photos Dries Luyten
Les Coqs (Les Amants) | De Hanen, 1994 | 108 x 100 x 50 cm | Céramique, trois pièces | price on request
photos Camille Sonally
Gulden Snede was part of the exhibition 'Beating around the bush Episode #2': Johan Creten, Pierre Huyghe, Ien Lucas, Rebecca Morris, Lara Schnitger in Bonnefanten Maastricht
In BAB #2 voert abstractie de boventoon. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars zich oriënteren op fundamentele esthetische aspecten van vorm, kleur, materiaal, volume, licht en geluid, en hoe de daaruit voortvloeiende kunstwerken zich kunnen manifesteren als voertuigen van verbeelding, mentale verdieping en zelfs kritiek.
video en duiding door Johan Creten
Le Jardin Des Simples, 66 x 37 diam. 5x, 2010, bronze
The collector, 250 x 53 x 68 cm, 2010; welded bronze, lost-wax casting, mechanical elements, mulicolored patina
De bronzen sculptuur The Collector van de Belgische Johan Creten toont mooi waartoe een locatieproject kan leiden. Creten inspireerde zich voor het kunstwerk namelijk op de man die hem zijn tuin aanbood om te exposeren: Jan Buytaert, verzamelaar van alles, van kunst tot plastic zakjes. Hij maakte een grote eekhoorn met een bijenkorf op het hoofd, een vaak terugkerend motief in het werk van Creten. Voor Creten is zijn deelname aan Coup de ville haast emotioneel. "Vierentwintig jaar geleden zette Jan Hoet mij als bewaker in bij Chambres d'amis", vertelt de kunstenaar. "Ik kwam net uit de academie en was meteen bevoorrechte getuige van de revolutie die Chambres d'amis ontketende. Natuurlijk is de formule sindsdien al honderden keer gekopieerd, maar ik denk dat een project als Coup de ville de mensen nog steeds de ogen kan openen voor kunst." [Sarah Theerlynck in De Morgen, 8/9/2010]
De Zuil [Een Vlaams Monument/La Colonne], 520 cm high, 2010, polyester with marble finish, unique
click on the image and drag your cursor to walk around the sculpture
Wasps, 125 x 69 x 63 cm, 2002, glazed stoneware, price on request
download here the presskit [francais/english] [850 kb]
Why Does Strange Fruit Always Look So Sweet?, 305 x 114 x 102 cm, 2002/2007, bronze, ed 4
2007 - Tour des forces - Musée Royal de Mariemont, Belgium 2/6 - 2/9/2007 |
..
..
more information on the website of the museum: dates, opening hours, links
2007 - Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden - Beelden - 9/2 -6/5/2007 |
Odore di Femmina - L'Eveil Rose, 64 x 110 x 61 cm, soccle 49 x 10 x 35 cm, 2005/2006, glazed Sevres stoneware, private collection
De eerste solo-tentoonstelling in Nederland van de Vlaamse kunstenaar Johan Creten toont monumentale sculpturen in samenhang met 17de-eeuwse kunstvoorwerpen in de extravagante kwabstijl. Zoals de verguld, zilveren 'Bokaal van de Winterkoningin' uit 1641 uit de collectie van het museum, die een goed voorbeeld is van de kwabstijl. Inhoudelijk en formeel weerklinkt in Cretens werk de echo van de esthetiek en de ideeenwereld van deze kunstopvatting. De tentoonstelling brengt een dialoog tot stand tussen hedendaagse en 17de-eeuwse denkbeelden.
Johan Creten kiest er als kosmopolitisch kunstenaar voor om op verschillende bijzondere plekken verspreid over de hele wereld te werken. Zo bevond zijn atelier zich in de woestijn van Tempe Arizona, de Kohler fabriek in Wisconsin en in een 17de-eeuwse hacienda in Mexico. De laatste jaren werkt hij in de beroemde porseleinfabriek Manufacture nationale de Sèvres te Parijs. Het werk van Creten is van top tot teen doordrongen van dubbele betekenissen, suggesties, verwijzingen en connotaties. Hij combineert mensfiguren met dieren en monsters en laat het materiaal golven naar zijn hand. Tegenstellingen als kitsch en Kunst, heden en verleden, het robuuste en het kwetsbare, het lieflijke en het afstotelijke, instinct en ratio spelen in zijn werk een intrigerend spel. Zodoende is het er altijd druk en gelaagd. Dubbelzinnigheid lijkt hét sleutelwoord voor het werk van Creten. Niet alleen de beelden zelf, maar ook de wijze van modelleren, de sensuele aanraking van zijn vingers in de klei, de aantrekkelijke en afstotende huid van zijn beelden, alsook de druipende, dramatisch gekleurde glazuren dragen die dubbelzinnigheid uit. Cretens beelden zijn te zien als metaforen voor het gecompliceerde leven. Zoals hij zelf zegt in 2000, in een interview met een Amerikaanse journalist: “Ik wil oude verhalen op een andere manier vertellen, zodat ze vandaag zin hebben, ik blijf een verteller”. Creten exposeerde in 2006 in het Louvre te Parijs. Samen met onder anderen Louise Bourgeois, Jim Dine en Anne en Patrick Poirier was hij uitgenodigd voor de tentoonstelling Contrepoint waarbij hedendaagse kunst binnen de collectie oude kunst werd geëxposeerd. Ook Stedelijk Museum De Lakenhal toont Cretens werk in samenhang met 17de-eeuwse kunstvoorwerpen, met objecten in de extravagante kwabstijl. Zijn recente werk roept associaties op met de ontwerpen in zilver van onder anderen Adam en Paulus van Vianen en Johannes Lutma. Hun zilver lijkt gemaakt te zijn uit een kneedbare materie en wordt overheerst door lobbige versieringen die aan organische vormen doen denken. Visueel en conceptueel heeft het recente werk van Creten hier veel verwantschap mee. Ook bij hem gaan beeld en ornament helemaal in elkaar op. Zoals in de 17de eeuw vanuit het kwabmotief allerlei monsters en dieren opduiken, zo duiken ook uit Cretens wulpse, glanzende beelden monstrueuze figuren op als verrassend spel op de Vanitas thematiek. Kunst is lang, het leven kort! Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, ca. 60 blz., rijk geïllustreerd en uitgegeven door Stedelijk Museum De Lakenhal.
2006 - Transit - Narcissus Saved - 19/3 -7/5/2006 |
For his new exhibition at Transit, Johan
Creten (Sint-Truiden, 1963) has opted not for the obvious choice of an ‘Odore
di Femmina’ or a monumental ‘Vague’ as was recently the
case at the Louvre, but for a series of unusual new sculptures.
Under the enigmatic title of ‘Narcissus saved’, Creten takes
us on an iconoclastic journey, full of classical references, through an
oneiric world.
In the story of Narcissus, the resolve of the leading character as a young
man makes way for unattainable longing and the defencelessness that goes
with it.
The works in the exhibition do not refer directly to the myth, but are
an individual rendering of the story’s main themes.
These anthropomorphic and hybrid sculptures with their delicate balance,
both literal and figurative, have an edgy and unstable texture. Traces
of a red ‘Sang de Boeuf’ glaze and a white lava glaze, one
soft and one rough, make for an intense tactile experience. This ambiguity
recurs in the forms.
It is a melancholy reflection on the complexity of love affairs. Might
it still be possible to save Narcissus?
Two of the sculptures in the exhibition were made at Alfred University
in New York State, where Johan Creten was a guest in summer 2005, and four
were made this year at the Manufacture Nationale de Sèvres, where
he is currently artist in residence.
Voor zijn nieuwe tentoonstelling
bij Transit kiest Johan Creten (°Sint-Truiden, 1963) niet voor de evidentie
van een
‘Odore di Femmina’ of een monumentale ‘Vague’,
zoals recentelijk in het Louvre, maar toont hij een reeks vreemde nieuwe
beelden.
Onder de enigmatische titel ‘Narcissus Saved’ neemt Johan Creten
ons mee op een iconoclastische reis, vol klassieke referenties, doorheen
een onirische wereld.
In het verhaal van Narcissus maakt de standvastigheid van de hoofdfiguur
als jonge man plaats voor het onbereikbare verlangen en de daarmee gepaard
gaande weerloosheid.
De werken in de tentoonstelling zijn geen directe verwijzing naar de mythe,
maar vormen een eigen voorstelling van de centrale thema's van het verhaal.
De antropomorfe en hybride beeldhouwwerken met een letterlijk en figuurlijk
delicaat evenwicht, hebben een nerveuze en onstabiele textuur. Sporen van
een rood ‘Sang de Boeuf’ glazuur en een wit lavaglazuur, zacht
en ruw, zorgen voor een intense tactiele ervaring. De ambiguïteit
wordt herhaald in de vormen.
Het is een melancholische reflectie op de complexiteit van liefdesrelaties.
Zou Narcissus dan toch te redden zijn?
Twee beelden van de tentoonstelling werden gemaakt aan de Alfred University
in New York State waar Johan Creten te gast was tijdens de zomer 2005 en
vier beelden werden dit jaar gerealiseerd aan de Manufacture Nationale
de Sèvres, waar hij op dit ogenblik ‘artist in residence’ is.
Narcissus Saved, 2005, ceramics
2005 - Louvre - Contrepoint 2 - 1/12/2005 - 20/2/2006 |
"Contrepoint
2": De l'objet d'art à la sculpture, Louvre,
Paris; with Louise Bourgeois, Johan Creten, Jim Dine, Paul-Armand Gette,
Bertrand Lavier, Huang Yong Ping, Anne et Patrick Poirier, Françoise
Quardon, Elmar Trenkwalder, Françoise Vergier, Jean-Luc Vilmouth:
1/12/2005 - 20/2/2006, commissaire: Marie-Laure Bernadac
°
Link to Louvre website with information on "Contrepoint"
La Cathédrale, 190 x 50 x 53 cm, 2000, bronze, ed 3 + 2ea
Neurose, 37 x 33 x 25 cm, 2010, gold plated bronze, ed 5 + 1 ap
La Langue, 65 x 27 x 15 cm, signed, dated, numbered in 2008, patinated bronze, ed 1/8
meer informatie over La Langue